luni, 12 martie 2012

Noul Cod Civil Roman - Reguli de construire


Atentie constructori !

Noul Cod Civil (intrat in vigoare in 1 octombrie 2011) vine cu modificari de care trebuie sa tinem cont, atat la edificarea de constructii noi cat si la executara de interventii asupra cosntructiilor existente!

Cu titlu general :
 Prevederile Codului Civil se aplică:  
-actelor/faptelor juridice încheiate/săvârşite după intrarea în vigoare a Codului;
-prescripţiilor, decăderilor, uzucapiunilor începute după intrarea în vigoare a Codului;
situaţiilor juridice născute după intrarea în vigoare a Codului şi, în anumite cazuri, efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior.
Cu alte cuvinte : Legea civilă nu are putere retroactivă
Prevederile Codului Civil nu se aplică :
-actelor/faptelor juridice încheiate/săvârşite înainte de intrarea în vigoare a Codului civil;
-prescripţiilor, decăderilor, uzucapiunilor începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a Codului.
Potrivit Noului Cod Civil :
-imobil în sens general (art.537 Cod Civil) - terenuri, izvoare, cursuri de apă, plantaţii prinse în rădăcini, construcţii şi tot ceea ce e încorporat/fixat în acestea cu caracter permanent;
-imobil în sens special (art.876 alin.3 Cod Civil) - una sau mai multe parcele alăturate aparţinând aceluiaşi proprietar, situate pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale şi având un număr cadastral unic.

Si acum va prezint 
Regulile de buna construire asa cum sunt ele precizate in continutul Noului  Cod Civil :
ART. 611
Picătura streşinii
Proprietarul este obligat să îşi facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.

ART. 612
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

 Vederea asupra proprietăţii vecinului

ART. 614
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

ART. 615
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

ART. 616
Fereastra de lumină
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

Intrucat  din practica, m-am confruntat deseori cu reclamatii privind  administrarea partilor comune ale unui imobil, in sfarsit acestea sunt numite clar in Noul Cod Civil, dupa cum urmeaza :
ART. 649
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Acestea fiind spuse, spor la treaba, in spiritul si litera legii !!

joi, 23 februarie 2012

Reabilitare termica 2012


Reabilitarea termica a blocurilor – bugetul locatarilor versus legislatie 2012



A. Inceputul anului 2012 a adus completari legislative (la Normele privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe) privitoare la scutirea platii impozitului pentru cei care si-au rebilitat locuintele individuale/apartamentele din fonduri proprii, astfel ca, potrivit precizărilor Codului fiscal referitoare la facilităţile la plata taxelor şi impozitelor locale, art.268 alin.(8) un consiliu local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri sau o reducere a acestuia pe o perioadă de minimum 7 ani, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie.

Suna bine dar, pentru a beneficia de prevederile susamintite, beneficiarii trebuie sa depuna la autoritatea fiscală competentă pe raza căreia se află clădirea, în vederea acordării scutirii de la plata impozitului pe clădiri sau reducerii acestuia, urmatoarele documente in copie :

- autorizaţia pentru executarea lucrărilor de intervenţie, emisă în condiţiile legii;

- certificatul de performanţă energetică sau, după caz, raportul de audit energetic în care sunt precizate măsurile de intervenţie pentru reabilitarea termică;

- procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic.

Mentiune : În cazul clădirilor individuale de locuit, nu se prevede depunerea autorizaţiei de construire; în cazul acestor locuinţe, sunt aplicabile prevederile din legea nr.50/1991, republicată, privind autorizarea lucrărilor de construcţii, potrivit cărora se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului – dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/şarpantă – la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii.

            B. Pentru cei care nu au bani, exista credite garantate de stat

Reabilitarea locuintelor individuale/apartamentelor din blocuri se poate executa si de catre cei care nu au fonduri, prin accesarea de credite de la bancă, ce vor fi garantate de către stat. Astfel, prin legea privind reabilitarea fațadelor, executarea lucrărilor de intervenție la anvelopa clădirilor de locuit se finanţează din :

-          surse proprii ale beneficiarilor de credit - 10 % din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie

-           credite bancare, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului  - 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.

Perioada de rambursare a creditului este de maxim 5 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor şi creditul poate fi contractat atât de către asociaţiile de proprietari (prin hotărârea a minimum 90% din membrii asociaţiei de proprietari) cât şi de proprietarii de locuinţe unifamiliale.

Mentiune : proprietarii cu handicap şi cei cu venituri minime  vor avea întâietate atunci când vine vorba de reabilitarea termică a apartamentelor pe banii autorităților locale.





Doresc tuturor constructorilor  o primavara timpurie!